Fotograaf van de maand: Jannes Fourie

In alle opzichten ben ik een hobbyfotograaf en amateur. Ik heb online een paar definities  gevonden om het begrip ‘amateur’ te illustreren:

  • iemand die iets niet als beroep doet, maar voor zijn of haar plezier; 
  • beoefenaar uit liefhebberij;
  • 1) beginneling 2) beminnaar 3) beoefenaar 4) beoefenaar uit liefhebberij
    5) dilettant 6) hobbyist 7) hobbywerker

Ik kan me hier goed in vinden. Ik pas als fotograaf bij dit allemaal en heb niet een bepaalde stijl. Ik heb geen bepaalde focus, maar maak foto’s van wat ik tegenkom en ik hoef er niet van te leven. Zonder kan ik ook niet. Dit is terug te zien in de foto’s die ik hieronder laat zien. Ik heb wel een paar dingen die me intrigeren als ik foto’s maak.

Eentje daarvan is vrij interpreteren. Fotografische kunst. Lekker Photoshoppen en creatief prutsen. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik een ‘kunstenaar’ bent. Nee, ik ben een knutselaar. Ik ga verschillende beelden op mekaar plakken, druk het resultaat door een paar filters of begin met het gereedschap in Photoshop te timmeren en schilderen… dat soort dingen. Daar kan ik mezelf een middag in verliezen met een koptelefoon op mijn oren. Of ik ga in de donkere dagen aan de slag met een zaklamp en weinig licht en speel met veel schaduw. Dan ga ik voor mijn camera zitten en kijk wat eruit komt.

Nog iets leuks is straatfotografie. Ik ben verlegen en terughoudend en druk daarom niet graag een dikke toeter onder iemands neus. Ik maak ook geen foto die anderen kan kwetsen of in verlegenheid kan brengen. Liever gebruik ik een kleine camera met een pancakelensje of zo, en speel wederom graag met licht en schaduw. 

De natuur is altijd geweldig! Wie kan niet een mooi beestje of een natuurlijk landschap in het gouden uur waarderen? Ik wel. Daarom doe ik het ook heel graag als de gelegenheid zich voordoet. Ik kan me er niet in specialiseren want mijn apparatuur is daar niet geschikt voor, maar binnen de huidige perken kan het ook erg leuk zijn, zelfs in de eigen tuin.

En wanneer ik in de natuur ben, is het logisch om ook af en toe een landschapsfoto te  maken. Zoals ik al zei, ik ben een amateur en ik fotografeer van alles en nog wat. Sinds kort heb ik ook een klein drone’tje en bekijk ik de boel uit een vogelperspectief. Zo ben ik weer opnieuw een beginneling die een nieuwe wereld mag ontdekken.

Jannes Fourie