ZOMEREXPOSITIE IN HET FOTOLOKAAL

Vanwege Covid-19 is er dit jaar geen officiële opening van de zomerexpositie in het Fotolokaal te Tjerkwerd. Wel wordt de expositie op zaterdag 27 juni om 15.00 uur online geopend. Vanaf zondag 28 juni is het Fotolokaal weer geopend voor bezoekers. Uiteraard worden bij het bezoek de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Het Fotolokaal is geopend op zaterdag en zondag van 10.32-17.28 uur en op afspraak. Belangstellenden zijn welkom om de online opening bij te wonen via de social media-kanalen:

https://www.facebook.com/het.fotolokaalnl.1

https://www.instagram.com/hetfotolokaalnl/

Tijdens de zomerexpositie zijn prachtige en inspirerende foto’s van Patricia Heuker of Hoek, Janos Libor en Janna van der Meer te zien en te koop. Op de website is alvast een voorproefje te zien: https://www.hetfotolokaal.nl

Salon Foto Nationaal

De afdeling Friesland van de Fotobond mag dit jaar 6 kandidaten nomineren voor de Salon Foto Nationaal, een fotowedstrijd van de Fotobond. De afdeling heeft de aangesloten Friese fotoclubs uitgenodigd kandidaten voor te dragen bij de afdeling. Dit heeft drie kandidaten opgeleverd, die alle drie door de afdeling zijn genomineerd bij de landelijke Fotobond. Het gaat om twee leden van Fotoclub Reflex uit Wolvega en twee leden van Fotoclub Heerenveen.

Nieuwe activiteiten

Er zitten enkele interessante activiteiten aan te komen.
De afdeling Friesland is bezig met een activiteit op 20 mei aanstaande.
Hier kan nu nog niets over meegedeeld worden, omdat het nog in pril stadium is, maar houdt die datum alvast vrij.

De landelijke Fotobond gaat op 27 juni een speciale fotodag organiseren, onder de naam Dag Fotodag.

Scherven brengen geluk!

Van vrijdag 15 november tot maandag 25 november 2019, van 10.00 tot 17.00 uur, staat Vriesia, Bouwen met Glas in Sneek volledig in het teken van de Glaskunst tiendaagse. Tijdens dit unieke evenement kunt u iedere dag gratis genieten van een bijzondere glaskunstexpositie met een unieke collectie kunstzinnige toepassingen van glas en licht. Doe mee met de Glaskunst Fotowedstrijd 2019 met als thema ‘Scherven brengen Geluk’, door een  bijzondere foto te maken van een Glaskunstobject op de expositie van de Glaskunst tiendaagse.

Zaterdag 16 november van 13.30 tot 16.30 uur geeft Fotoclub ’t Filter een workshop waarin tips en tricks gegeven worden over het fotograferen van glasobjecten. Deelnemen kan alleen met uw eigen camera.

Gedurende de expositie kan er volop geoefend worden op de perfecte foto die naderhand wordt bewonderd en beoordeeld door een jury bestaande uit Jan Gras en Piet Haaksma van Fotoclub ’t Filter, Saskia Bruinsma; professioneel fotograaf en Tinka de Jong; eigenaresse van Vriesia Glas en organisator van de Glaskunst 10-daagse. De foto kan digitaal en vrij van rechten ingeleverd worden in JPEG max. 2 MB onder vermelding van uw naam en telefoonnummer naar workshop@vriesiaglas.nl.

De 1e prijs van de Glaskunst Fotowedstrijd bestaat uit een ingelijste uitvergroting van de winnende foto en een kunstzinnige glazen Award gemaakt door glaskunstenaar Alwin Overwater van Glasblazerij ’t Quakeltje die ook exposeert tijdens de Glaskunst tiendaagse.

Foto-expositie in Martinikerk te Sneek

Fotoclub ’t Filter heeft in de zomermaanden in de Martinikerk te Sneek een expositie met als titel “Sneek anders bekeken”.Leden van de fotoclub zijn in het voorjaar enthousiast met dit thema aan de slag gegaan en hebben met andere ogen door de stad gelopen om foto’s te maken van delen van Sneek die minder belicht of in de belangstelling staan. Ook werden de wél bekende delen van Sneek op een ándere verrassende wijze in beeld gebracht. Een en ander heeft geresulteerd in een tentoonstelling die nieuwsgierigheid kan opwekken. De fotoclub hoopt hiermee dat bewoners en bezoekers van de stad een andere kijk op Sneek krijgen.

Locatie:  Martinikerk in de Grote Kerkstraat te Sneek.

De expositie loopt van 16 juli tot en met 14 september 2019.
Openingstijden: op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur.

Fototentoonstelling van Fotoclub ’t Filter in de Martinikerk te Sneek

Foto-expositie in Dokkum

De Dokkumer fotoclub "Skaed en Ljocht" heeft voor haar jubileumexpositie gekozen voor het thema “De beste foto’s”.      Alle clubleden konden 5 foto’s digitaal insturen en een commissie (Karel Jongsma, Fred van der Zwet en Janny Kamstra-Werkhoven) beoordeelde de foto’s en kozen de besten. De commissie hield er rekening mee dat de foto’s voor de expositie gevarieerd moesten zijn en een goede weergave van de fotoclub moest geven. De expositie is te zien in de Bonifatiuskapel, van 15 juni tot 15 september 2019, dagelijks van 14.00-17.00 uur; entree vrij.
We bestaan dit jaar 60 jaar en we mogen ons gelukkig prijzen dat veel leden al langdurig lid zijn van de fotoclub. Sieb Hoekstra is 59 jaar lid en zit al 58 jaar in het bestuur van Skaed en Ljocht.  Op dit moment is hij onze penningmeester.
De fotoclub is in 1959 opgericht door de Dokkumers Kamminga en Steggerda. Beide heren hadden een fotozaak in de stad. In die tijd werd er gefotografeerd met analoge camera’s en had bijna iedere fotograaf een donkere kamer. Nu hebben we allemaal een digitale camera en bewerken we de foto’s op de computer met diverse programma’s. Er worden nu ook veel meer foto’s gemaakt, vooral met de smartphone. Deze ontwikkeling doet ook zijn intrede op de fotoclub.
Toch zijn er zaken die nooit veranderen, zoals de gezelligheid van de fotoclub. Er worden nog steeds foto’s met aandacht gemaakt.

Fototentoonstelling in Wapse

In de oude melkfabriek van Wapse, Ten Darperweg 82a, wordt een fototentoonstelling gehouden in de fotostudio/galerie van Niek van Schie. Getoond worden foto’s van 12 Friese vrijetijdsfotografen. Deze twaalf hebben meegedaan met foto-mentoraten, die door de Afdeling Friesland van de Fotobond zijn georganiseerd en onder leiding stonden van bondsmentor Niek van Schie. Het gaat om foto’s van Anton Meijerman, Hans Slot, Jannes Fourie, Marianne Peters, Jannes Postma, Keimpe Roedema, Klaas van der Schaaf, Maarten van Lelyveld, Monique van der Meulen, Paul Uithol, Rikus Grootjans en Wim Plutschouw.
De tentoonstelling is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag,
van 12.00 tot 17.00 uur.

Uitslag Bondsfotowedstrijd 2019

De uitslag van de landelijke Bondsfotowedstrijd van de Fotobond is bekend. Aan deze wedstrijd voor fotoclubs deden ditmaal 164 fotoclubs mee, waaronder 5 uit Friesland.
Van die vijf scoorde Fotoclub Heerenveen het hoogst: gedeeld 20ste.
Fotogroep Noorderlicht uit Drachten werd gedeeld 44ste.
De fotoclub uit Sneek (’t Filter) werd gedeeld 133ste en FC Objectief, uit Hurdegaryp eindigde als gedeeld 141ste. Wolvegaster fotoclub Reflex werd 157ste.